La Terrassa del Vi

Al Montsant amb Celler Capçanes

A terres de caràcter calcari, argilós mineral i amb presència marcada de la famosa Llicorella es va desplaçar “La Terrassa del Vi” amb presència “Divina” a conèixer de primera mà, quelcom més de la jove i estructurada, potent i fruitosa, complexa i elegant, equilibrada i sedosa DO Montsant. Amb un testimoni de Luxe, la història i l’experiència de Celler Capçanes.

Els de Celler Capçanes reflecteixen en primer lloc l’esperit de lluita i auto superació de l’agricultura catalana, tot un poble es va unir per sumar esforços i treballar el Vi amb el format de Cooperativa per guanyar força amb els Grans Compradors del segle XX i millorar el rendiment individual. Però aquests Grans Compradors són, qui al llarg del temps reflecteixen una realitat diària no massa engrescadora en la que els fills del poble han de marxar de casa perquè allà el seu futur no promet criances enriquidores. En segon lloc, reflecteixen l’explosió d’una zona vinícola a on la pobre realitat del seu present fa que alguns engresquin els altres a conquerir un futur en què, els fills igual que els avis, puguin defensar el fruit de les seves terres. És a través de la confiança cega al més enllà d’avui, i per mitjà de l’endeutament i re endeutament en què s’inverteix en noves tècniques de treball amb les que el resultat permet defensar d’una forma, més que digna, la il•lusió per uns grans vins i la força d’una DO amb ple equilibri després d’una forta explosió.

La grandesa d’aquest territori i en concret la dels seus vins, es percep amb qualsevol dels cinc sentits, o amb tots ells. Partint de la base d’una extensió petita, unes 2mil Ha, i la força del microclima podem gaudir d’una àmplia oferta de vins, blancs lleugers, blancs amb estructura, rosats alegres, negres amb una, dues, tres, quatre, cinc i fins i tot sis varietats de raïm, és a dir una amplia oferta en un territori tant petit.

Després de navegar per l’historia del Montsant i de Capçanes varem tastar unes mostres del resultat final del seu vi, per començar el Mas Donis Rosat, collita 2008 elaborat amb Garnatxa i una pinzellada de Sirà i Merlot, de color vermell alegre obtingut de la maceració del most amb les seves pells a baixa temperatura és fresc, recorda fruita vermella molt alegre com la maduixa i la grosella i el seu pas és equilibrat, elegant i llarg. Continuem amb el Mas Collet Blanc 2008 de Garnatxa blanca amb un petit suport de Macabeu per intensificar la seva força aromàtica i envelliment en roure francès, recorda la fruita tropical madura, amb notes de fumats, fruits secs i un toc herbaci amb un final mineral, de pas fresc marcat per la seva acidesa, és fruitós i lleuger. La tercera copa era de Mas Collet negra de Carinyena, Garnatxa Cabernet Sauvignon i Ull de Llebre, de color cirera amb reflexes violeta, recorda els aromes de fruits vermells i torrats provinents de la criança en Roure, en boca és llarg, intens i untuós amb una acidesa ben equilibrada. Ara toca una de les joies del Celler, el Cabrida 2008 un mono varietal de Garnatxa procedent de les vinyes més altes amb gairebé cent anys d’edat, és seductor, de color cirera amb final granat, aromàticament molt intens i potent amb notes provinents de la seva criança a les botes, amb presència d’espècies, mineral i un toc floral, en el seu consum i trobem una bona estructura amb tanins agradables i suaus, amb acidesa ben equilibrada i notes finals d’espècies i fruits vermells madurs. Per acabar el Pansal de Calàs anomenat Vi de Licor i elaborat amb Garnatxa i Samsó de vinyes velles i envellit amb roure francès, parteix d’uns raïms pacificats a la pròpia vinya i que transmeten dolçor final, de color molt fosc i de capa llarga que recorda la fruita negra molt madura com les mores i les prunes, i petita presència de fusta, a la boca sorprèn la seva lleugeresa i la seva harmonia entre l’alcohol (16,5%), l’acidesa i dolçor.

No podíem finalitzar la nostra estada al Montsant sense provar la cultura gastronòmica, en aquest varem escollir com a testimoni El Cairat un Restaurant petit i acollidor al mig de Falset. Ens van servir una Amanida amb reducció de Vinagre del Celler Mas d’en Gil, un Arròs cremós de Ceps i un Filet de Vedella fet a l’estil antic, macerat amb oli d’oliva i cuit a la brasa. Com a postres Bunyols banyats amb Crema Catalana i Pa de Pessic amb Gelat de Iogurt. Un Gran Menú amb el completem amb nota alta una estada a un territori absolutament recomanable a un públic amb necessitat de profunditzar com la de les Vinyes Centenàries d’aquestes terres. I tornarem.

Volem agrair públicament l’atenció i dedicació rebuda d’unes grans amfitriones, com són la Sandra del Celler de Capçanes i la Mercè de El Cairat. Fins aviat!!!

Terrassa, 17 d’abril del 2010.

En tierras de carácter calcáreo, arcilloso mineral y con presencia marcada de la famosa “Llicorella” se desplazó "La Terrassa del Vi" con presencia "Divina" en conocer de primera mano, algo más de la joven y estructurada, potente y frutosa, compleja y elegante, equilibrada y sedosa DO Montsant. Con un testimonio de Lujo, la historia y la experiencia de Celler Capçanes.

Los de Celler Capçanes reflejan en primer lugar el espíritu de lucha y auto superación de la agricultura catalana, todo un pueblo se unió para sumar esfuerzos y trabajar el Vino con el formato de Cooperativa para ganar fuerza con los Grandes Compradores del siglo XX y mejorar el rendimiento individual. Pero estos Grandes Compradores son, quien a lo largo del tiempo reflejan una realidad diaria no demasiado estimulante en la que los hijos del pueblo tienen que irse de casa porque allí su futuro no promete crianzas enriquecedoras. En segundo lugar, reflejan la explosión de una zona vinícola en donde la pobre realidad de su presente hace que algunos animen a otros a conquistar un futuro en el que, los hijos igual que los abuelos, puedan defender el fruto de sus tierras. Es a través de la confianza ciega en el más allá de hoy, y mediante el endeudamiento y re endeudamiento en que se invierte en nuevas técnicas de trabajo con las que el resultado permite defender de una forma, más que digna, la ilusión por unos grandes vinos y la fuerza de una DO con pleno equilibrio después de una fuerte explosión.

La grandeza de este territorio y en concreto la de sus vinos, se percibe con cualquiera de los cinco sentidos, o con todos ellos. Partiendo de la base de una extensión pequeña, unas 2mil Ha, y la fuerza del microclima podemos disfrutar de una amplia oferta de vinos, blancos ligeros, blancos con estructura, rosados alegres, negros con una, dos, tres, cuatro, cinco e incluso seis variedades de uva, es decir una amplia oferta en un territorio tan pequeño.

Después de navegar por la historia del Montsant y de Capçanes pudimos probar unas muestras del resultado final de su vino, para empezar el Mas Des Rosado, cosecha 2008 elaborado con Garnacha y una pincelada de Syrah y Merlot, de color rojo alegre obtenido de la maceración del mosto con sus pieles a baja temperatura es fresco, recuerda fruta roja muy alegre como la fresa y la grosella y su paso es equilibrado, elegante y largo. Continuamos con el Mas Collet Blanc 2008 de Garnacha blanca con un pequeño apoyo de Macabeo para intensificar su fuerza aromática y envejecimiento en roble francés, recuerda la fruta tropical madura, con notas de ahumados, frutos secos y un toque herbáceo con un final mineral, de paso fresco marcado por su acidez, es frutoso y ligero. La tercera copa era de Mas Collet negra de Cariñena, Garnacha Cabernet Sauvignon y Tempranillo, de color cereza con reflejos violeta, recuerda los aromas de frutos rojos y tostados provenientes de la crianza en roble, en boca es largo, intenso y untuoso con una acidez bien equilibrada. Ahora toca una de las joyas de la Bodega, el Cabrida 2008 un mono varietal de Garnacha procedente de las viñas más altas con casi cien años de edad, es seductor, de color cereza con final granate, aromáticamente muy intenso y potente con notas provenientes de su crianza en las botas, con presencia de especies, mineral y un toque floral, en su consumo y encontramos una buena estructura con taninos agradables y suaves, con acidez bien equilibrada y notas finales de especies y frutos rojos maduros. Para terminar el pansal de Calas llamado Vino de Licor y elaborado con Garnacha y Samsó de viñas viejas y envejecido en roble francés, parte de unas uvas pacificados en el propio viñedo y que transmiten dulzura final, de color muy oscuro y de capa larga que recuerda la fruta negra muy madura como las moras y las ciruelas, y pequeña presencia de madera, en la boca sorprende su ligereza y su armonía entre el alcohol (16,5%), la acidez y dulzura.

No podíamos finalizar nuestra estancia en el Montsant sin probar la cultura gastronómica, en este pudimos escoger como testigo El Cairat un Restaurante pequeño y acogedor en medio de Falset. Nos sirvieron una Ensalada con reducción de Vinagre del Celler Mas d’en Gil, un Arroz cremosos de Ceps y un Solomillo de Ternera hecho al aestilo antiguo, macerado con aceite de oliva y cocido a la brasa. Como postre Buñuelos bañados con Crema Catalana y bizcocho con Helado de Yogur. Un Gran Menú con lo completamos con nota alta una estancia en un territorio absolutamente recomendable a un público con necesidad de profundizar como la de las Viñas centenarias de estas tierras. Y volveremos.

Queremos agradecer públicamente la atención y dedicación recibida de unas grandes anfitrionas, como son Sandra del Celler de Capçanes y la Merced de El Cairat. Hasta pronto!

Terrassa, 17 de abril de 2010.




Links de interés:











La Terrassa del Vi, va néixer com un grup de persones que compartien un interès comú: el vi. Com a grup ens vam començar a reunir periòdicament un cop al mes per realitzar cates cegues de vi i anar aprenent cada dia una mica més. L’ambient era molt agradable i tots els membres del grup de cates ens vam mostrar interessats a formalitzar el grup de forma definitiva i mantenir-lo. Així doncs, va sorgir el projecte de constituir-nos com a entitat sense ànim de lucre.

Actualment, ja hem presentat la sol·licitud de constitució amb els corresponents estatuts. La nostra seu es troba situada a la Rambla d’Egara, 270 de Terrassa.




La Terrassa del Vi, nació como un grupo de personas que comparten un interés común: el vino. Como grupo nos comenzamos a reunir periódicamente una vez al mes para realizar catas ciegas de vino y ir aprendiendo cada día un poco más. El ambiente era muy agradable y todos los miembros del grupo de catas nos mostramos interesados en formalizar el grupo de forma definitiva y mantenerlo. Así, surgió el projecto de constituirnos como entidad sin ánimo de lucro.

Actualmente, ya hemos presentado la solicitud de constitución con los correspondientes estatutos. Nuestra sede está situada en la Rambla d’Egara, 270 de Terrassa.




Laterrassadelvi, creado por:

Cookies en verema.com

Utilizamos cookies propias y de terceros con finalidades analíticas y para mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias a partir de tus hábitos de navegación y tu perfil. Puedes configurar o rechazar las cookies haciendo click en “Configuración de cookies”. También puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón “Aceptar”. Para más información puedes visitar nuestra Ver política de cookies.

Aceptar