Experiència Verema València 2023. Cata comentada: Vinos para la historia, Toro Albalà.

4 respuestas
    #1
    Vicent Torres

    Experiència Verema València 2023. Cata comentada: Vinos para la historia, Toro Albalà.

    Un dels tast comentats als que tinguerem l'oportunitat d'assistir fou "Vinos para la historia, Toro Albalà", conduit pel director comercial de l'empresa i l’enòloga del celler, qui ha tingut que prendre la que supose gens fàcil tasca de fer-se càrrec del legat de l’icònic i ja octogenari Antonio Sánchez.

    Amb base a l'antiga central elèctrica d'Aguilar de la Frontera, d’aquest celler ja centenari podríem dir que a més a més de fer bandera dels 3 fets diferencials de Montilla Moriles (PX-clima-sòl) són precursors amb la criança estàtica dels PXiménez de pansa. I amb això, amb el temps s'han anat guanyant la pàtina de prestigi de la que ara gaudeixen i poden presumir.

    MIUT El Jabonero 2020

    Començàvem amb aquest vi tranquil parcel·lari, que junt al de la vinya pren nom de l’acròstic que formen: Mimo, Identidad, Uva i Territorio. Tota una declaració d’intencions! Criança d’11 mesos amb mares, barrejada entre bótes de roure i gerres de fang, i on aquesta segona opció va guanyant percentatge en cada collita.

    De color groc clar, lluent amb reflexes daurats. Punxenc, net i fresc en nas. Aromàtic, on dominen tocs cítrics i florals. Entrada en boca ben marcada. Untós i complex. Elegant.

    Poley. Fino Lagar 10 años.

    Amb els Poley, entrem ja en terreny dels generosos. La reestructuració comercial dels darrers anys ha pres el mot Poley -nom d’Aguilar de la Frontera a l’època andalusí- per identificar tota aquesta renovada gamma. Ens comentaren que just aquest fino -criança biològica- és el que transmet amb més fidelitat la pròpia aroma del celler, amb les seues andanes de bótes.

    Groc palla. Aromes d’ametlla, salins, fumats, minerals... Saborós en boca, tornant a mostrar aqueixa sensació salina. Sec i amb la lleu amargor final pròpia de la varietat i una suau acidesa cítrica, deguda a l’albariza.

    Poley Oloroso 15 años.

    Passant ja als de criança oxidativa, tocava canvi de color. Caoba, amb llàgrima densa. Aromes de fruits secs (nous i avellanes) i sobre tot de la pròpies bótes on s’envelleix. Sec i lleugerament astringent en boca, alhora que glicèric i suau.

    Poley Amontillado en rama 35 años

    La ronda de secs arribava al final amb aquesta meravella tan identitària. De color ambarí. En nas ens mostrà un panell aromàtic dominat per les laques i els vernissos. Mostres encara de fruita confitada, panses. Tabac. Sec, molt saborós i agraït.

    Don PX Cosecha 2020

    Amb aquest arribàvem als que veritablement els han atorgat fama i predicament, la gamma Don PX, una manera reverencial de referir-se a la varietat per batejar els seus vins dolços de pansa. Una estil on han sabut marcar la diferència que ja comentàvem al principi, de criança estàtica, o diferenciada per anyades.

    De color ambarí. Aromes de pansa, però frescs. També de panfígol, caramel,.. Però tot sobre un rerefons balsàmic i amb l’alcohol molt ben integrat. Dolç i ample en boca.

    Don PX 2002

    I quan a l’anterior el deixen dormir 20 anys de criança oxidativa, ens trobem aquesta meravella, i les que vindrien després, que ja no caldrà comentar en detall, sobre tot perquè no les tindreu tan fàcils de trobar...

    Amb color banús. Molt dens, quasi xocolatat. Del panell aromàtic ací desplegat podríem destacar la fruita, ja ultrapansificada i un cert toc de taronja balsàmica. L’acidesa encara persistent crea un equilibri magnífic de compensació amb el sucre, oferint un conjunt captivador i gens empallegós.

    Don PX 1973 Viejas Cosechas

    Tot seguit tastàvem aquesta joia cinquentenària, recentment guanyadora del premi Verema al millor vi dolç de 2022.

    Don PX 1974 Convento Selección

    Junt al següent, s’escolliren per les seues exel·lències d’anyada. I just així és com ens digueren que van decidint el seu millor moment de sortida a la venda. Sense pressa i sense un ordre estrictament cronològic.

    Aromes reverencials. Iodats, xocolate, tofee,... Molt complex. Dolç, però sense saturar. Pura delícia!

    Don PX 1964 Convento Selección

    L’escollit com a fi de festa, mantenint la seua identitat d’anyada, també mostrava un generós ventall aromàtic molt encisador.

    Text estret del publicat per l'autor a:  https://tastatasta.blogspot.com/2023/02/vinos-para-la-historia-toro-albala.html

    #2
    Javierpozo
    en respuesta a Vicent Torres

    Re: Experiència Verema València 2023. Cata comentada: Vinos para la historia, Toro Albalà.

    Ver mensaje de Vicent Torres

    Título promete "Experiència Verema València 2023. Cata comentada: Vinos para la historia, Toro Albalà".

    Que pena que luego el contenido no lo pueda entender, me hubiese gustado mucho ya que no pude ir al encuentro Verema Valencia leer el contenido pero desgraciadamente no está en Español y no entendí ni papa de lo que dice el enunciado, de todas formas gracias seguro que lo pasasteis de lujo con tantas catas y en buena compañía!! Saludos

    #4
    Javierpozo
    en respuesta a Xavi T

    Re: Experiència Verema València 2023. Cata comentada: Vinos para la historia, Toro Albalà.

    Ver mensaje de Xavi T

    Genial muchas gracias, que guay así con el translate se puede por fin leer y entender!! De nuevo muchas gracias, un saludo

    #5
    Javierpozo
    en respuesta a Xavi T

    Re: Experiència Verema València 2023. Cata comentada: Vinos para la historia, Toro Albalà.

    Ver mensaje de Xavi T

    Después de leerlo me parece muy interesante, me alegro que los que pudisteis ir al encuentro Verema Valencia lo pasarais tan bien!! Un saludo

Cookies en verema.com

Utilizamos cookies propias y de terceros con finalidades analíticas y para mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias a partir de tus hábitos de navegación y tu perfil. Puedes configurar o rechazar las cookies haciendo click en “Configuración de cookies”. También puedes aceptar todas las cookies pulsando el botón “Aceptar”. Para más información puedes visitar nuestra Ver política de cookies.

Aceptar